Sabtu, 30 April 2016

DOWNLOAD | MODUL LATIHAN PEMAHAMAN BAHASA INGGERIS | UPSR 2016DOWNLOAD MODUL LATIHAN PEMAHAMAN BAHASA INGGERIS
UPSR 2016

Jumaat, 29 April 2016

NOTA AYAT AKTIF DAN AYAT PASIF


Khamis, 28 April 2016

RPH Automatik | Penulisan RPH Automatik Yang Ramai Cikgu Tidak Tahu

Kami telah menerima melalui email, seorang guru yang berbesar hati untuk berkongsi hasil tangannya iaitu RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN AUTOMATIK

Beliau telah menghasilkan RPH Automata ini untuk beberapa subjek iaitu Bahasa Inggeris (Tahun 4),PJ & PK (Tahun 4 dan 5) dan RBT (Tahun 4).

RPH Auto beliau memudahkan guru, terutama yang menggunakan RPH cetakan komputer, sangat mudah kerana dilengkapi dengan semua keperluan kemahiran dan tajuk di dalam DSKP.

Menurut beliau, RPH ini akan dikemaskini daripada semasa ke semasa untuk subjek-subjek lain. Hanya SATU syarat dikenakan kepada guru-guru yang ingin menggunakan RPH ini, iaitu SEDEKAHKAN RM5 ke mana-mana masjid yang disinggahi dengan niatkan pahala tersebut kepada guru-guru yang pernah mengajar kita dahulu.Muat Turun:

Rabu, 27 April 2016

DOWNLOAD | BUKU CELIK SIFIR


DOWNLOAD [ KLIK SINI ]

Isnin, 25 April 2016

DOWNLOAD | MODUL PBS SAINS TINGKATAN 1 2016DOWNLOAD | MODUL PBS SAINS TINGKATAN 1 2016
73 MUKA SURAT

Sabtu, 23 April 2016

NOTA SERAH TUGAS PEGAWAI PERKHIDMATAN AWAM KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

Yang berikut adalah contoh Serah Tugas Perkhidmatan Awam yang berkhidmat di bidang pendidikan.
Jumaat, 22 April 2016

DOWNLOAD | MODUL BIJAK MATEMATIK


DOWNLOAD MODUL BIJAK MATEMATIK PREVIEW

Rabu, 20 April 2016

TEKNIK TERBAIK MANTAPKAN PENULISAN BAHASA INGGERIS MELALUI "SALIN KARANGAN"

Home Tutor Amir UK telah berkongsi satu idea menarik bagi memantapakan penulisan karangan Bahasa Inggeris murid-murid yang lemah dalam penguasaan tatabahasa. Ikuti teknik yang disarankan dan sesuaikan dengan keadaan anak-anak murid anda!

Teknik Salin Karangan BerVisi Memantapkan Penulisan Pelajar

Teknik ini AMAT BERKESAN!

Saya yang menciptanya.

Tapi Allah yang memberi ilham kpd saya

Jadi saya amat berbesar hati sekiranya sesiapa pun nak gunakan teknik ni di sekolah atau pusat tuisyen atau home tuition

Gunalah

Asalkan anak2 kita lebih bijak menulis sama ada BM atau BI!

p/s: Kalau anda dah dengar tentang Teknik ni, gunakanlah. Cubalah dgn anak2.Jangan biarkan sahaja. Sharelah dengan rakan2. Sebarkan kebaikan. In shaa Allah ada pahala yang menanti....

Berbalik kepada persoalan/tajuk blog post yang ni .......Tak cukup sekadar nak menyalin esei orang lain kalau nak pandai Penulisan BI

Pertama sekali, itu MYTH terbesar selama ini. Kita ingat kita suruh anak salin contoh essay je, dia akan jadi Pandai?

Eikkkkkkkk! It's not like that at all!

Kalau setakat 'menyalin contoh essays' dah boleh jadi Pandai dalam Penulisan BI, pastinya dah RAMAI pelajar yang pandai!

Tapi HAKIKATNYA masih ramai yang nak dapat 50% dalam essay mereka pun susah! Kenapa?

Hah, di sini saya akan kongsikan RAHSIANYA. Saya akan kongsikan Teknik Menyalin Essays yang BERKESAN.

Bukan setakat menyalin sahaja, tetapi ada STEPS/LANGKAH2 lain yang perlu dibuat.
 • STEP 1 : 

Sediakan writing pad atau test pad atau buku karangan yang besar tu. Kalau takde jugak, buku apa pun boleh. Asalkan besar. Buku tulis sekolah yang biasa tu TAKKAN JADI sebab itu menunjukkan cita2 kecik. Biar buku besar, jadi cita2 pun besar. Di sini lah BEZAnya Teknik saya dengan Teknik menyalin karangan yang biasa tu. Bagi saya, GIMIK tu penting. Biar buku nak salin tu BESAR, selari dengan hati kita yang BESAR nak tengok anak jadi pandai BI dan kesannya akan membuatkan semangat anak kita BESAR untuk berjaya. Bagi saya juga, saya cari DIARI LAMA2 kat kedai alatulis yang mereka dah tak boleh jual. Dah tak laku. So saya beli murah2 daripada tokey kedai. Dapatlah dalam RM4/5 untuk diari lama yang tebal lebih 300 m/s saiz F4. Saya namakan buku saya itu Big Blue Book (BBB) sebab kebetulan cover-nya berwarna biru.

 • STEP 2 : 

Beli buku Contoh Karangan/Essays untuk Tahun 4 5 6. Katalah takde duit nak beli buku ni, jangan delay niat nak gunakan teknik saya nak ajarkan ni. Guna buku apa pun boleh, buku aktiviti pun boleh, yang jenis ada Cadangan Jawapan bagi setiap soalan/aktiviti yang diberikan. Cari buku yang ada soalan Section C (kalau UPSR) dan tengok contoh jawapan. Mulakan dari situ.

 • STEP 3 : 

Minta anak salin sahaja word by word dari contoh karangan tu. OK, now di sini satu lagi perbezaan teknik saya dengan teknik orang lain. Di sini saya minta anak murid saya untuk salin AYAT DEMI AYAT, bukan words demi words. Maksudnya baca satu ayat, cuba masukkan dalam Memori Jangka Pendek dan salin ke dalam BBB tanpa melihat lagi pada ayat dalam karangan. Ulang sebut kuat2 setiap ayat sehingga siap salin. Pendeknya kemahiran belajar cara Visual, Auditori dan Kinestetik (VAKs) telah dilakukan serentak dalam teknik ini. Anak sepatutnya mengambil masa dalam 15 minit sahaja untuk salin karangan pendek seperti dalam contoh di atas. Jika lebih lama daripada itu bermakna anak kita mengelat!

 • STEP 4 : 

Now it gets more interesting. Pastikan anda dah belikan highlighter untuk anak. Pilihlah salah satu warna untuk highlight-kan VERBS yang ada dalam contoh essay yang baru sahaja disalin tadi. Kalau saya, saya suka warna OREN sebab warnanya terang dan jelas. Pada tahap ini, anak tidak boleh bertanya kepada anda yang mana satu verbs atau nak dapatkan kepastian sama ada sesuatu word itu verb ataupun tidak. Anda kena keras hati. Minta dia buat sendiri.

 • STEP 5 : 

Jangan tanda dulu jawapan anak. Now minta dia tuliskan semula apa yang dia tahu, dalam bentuk NOTA, tentang Apakah itu Verbs dan apakah JENIS2 Verbs. Barulah betul2 menguji pemahaman anak tentang asas grammar yang digunakan dalam karangan yang dia baru sahaja salin membuta tuli sebentar tadi. Now akan mula buat dia berfikir./ Sebagai contoh, gambar di atas, anak saya membuat notanya di bawah essay yang disalin. Not bad sebab hampir separuh jawapan yang saya nak, ada dalam notanya.

 • STEP 6 : 

Now baru tanda essay yang telah disalin. Kuncinya anda sendiri MESTI tahu yang manakah verbs dan yang mana bukan. Jika anda tak pasti, mudah sahaja, guna Cambridge Online Dictionary. Ini dictionary favourite saya. Memang terbaik! Nak perbezaan ejaan dan bunyi UK dan US English ada, nak contoh ayat ada, dan nak penerangan lanjut tentang sesuatu perkataan pun ada! Jika anak anda telah warnakan verb yang betul, tanda BETUL dan jika tertinggal, anda bulatkan sahaja verb tersebut dengan menggunakan pen merah.

 • STEP 7 : 

Terangkan kepada anak KENAPA dia salah dan kenapa dia tertinggal beberapa verbs. Caranya adalah dengan mengajarnya tentang jenis2 verbs yang betul. Again, anda kena tahu apakah itu verbs dan jenis2 verbs. Selepas diajar, anak akan menjadi lebih confident, jadi baru boleh minta anak ulang STEP 1 hingga STEP 4 bagi essay yang baru. Contohnya seperti di bawah ini.
Sumber foto: Home Tutor Amir UK
Dalam Essay #2 ini anak saya telah pelajari daripada kesilapan dalam Essay #1 tetapi masih ada yang tertinggal dan tersilap. Tidak mengapa. Jangan marah dia. Sebab dia BELUM TAHU. Sebab dia masih belum jelas apa itu verbs. Explain lagi. Bantu dia lagi. Akan ada keadaan di mana ada JENIS VERBS yang BARU, yang dalam Essay #2 ni baru muncul, seperti Root Verb selepas Infinitive 'To'. Maka ambil kesempatan ini untuk ajar dia ilmu baru. Ilmu bukan semuanya dapat diturunkan sekaligus atau pada satu masa sahaja. Jika begitu, pembelajaran tidak berlaku secara semulajadi. Hanya apabila proses pengajaran dan pembelajaran berlaku secara semulajadi, maka kesan pembelajaran akan dapat dimaksimumkan.

Kesilapan membezakan VERBS dengan ADJECTIVES itu perkara yang normal juga. Hanya kerana anak kita tidak jelas dengan Parts of Speech. Jadi keran ingatkan dia lagi dan lagi dan lagi.

Seterusnya, kita dah boleh sambung dengan Essay #3. Anda akan dapati bahawa ilmu anak semakin meningkat dalam usaha mengenalpasti verbs. Di samping itu, dia juga nampak semakin confident dengan dirinya kerana jauh di sudut hatinya dia mula berasa PANDAI. Dia mula merasakan betapa mudahnya BI ni.

Nah, itu baru sahaja 3 kali salinan. Bayangkan jika 100x, atau 300x atau 10,000x!

Agak2 anak kita akan PANDAI atau masih tidak pandai seperti teknik salin SAHAJA, macam yang kita minta mereka buat sebelum2 ini?

Anda tahu jawapannya.

Jadi, jom buat!

Sumber foto: Home Tutor Amir UK
Sumber: Home Tutor Amir UK

Selasa, 19 April 2016

DOWNLOAD | SOALAN PENTAKSIRAN 1 | BAHASA ARAB DAN JAWI | JUN 2016


Sila klik pada link di bawah untuk memuat turun. Kata Laluan akan dimaklum pada surat siaran yang akan diedar oleh pihak Unit Pendidikan Islam Rendah, BPI.

  Isnin, 18 April 2016

  TIPS | BINA SOALAN PEPERIKSAAN HANYA DENGAN MENGGUNAKAN TELEFON BIMBIT | CAM SCANNER

  Musim peperiksaan semakin dekat dan ramai guru sibuk membuat kertas ujian. Biasanya kita menggunakan 3-in-1 printer untuk scan dokumen atau gambar yang kita mahu. Cara tersebut mengambil masa yang panjang dan melambatkan kerja kita. Untuk mengatasi masalah ini dan memudahkan kerja guru, gunakanlah telefon bimbit (smartphone) anda sebagai scanner.

  Berikut ialah panduan menggunakan telefon bimbit sebagai scanner. Cara ini mudah, senang dan cepat.
  1. Muat turun CamScanner [klik untuk download] dari Play Store (jika anda menggunakan Andriod) atauApp Store (jika anda menggunakan IOS).


  2. Selepas install CamScanner, anda boleh mula menggunakannya. Klik icon CamScanner untuk mula menggunakannya.

  3. Seterusnya, klik icon kamera di sebelah kiri anda untuk menangkap gambar.


  4. Selepas itu, crop mana-mana bahagian yang anda mahu seperti contoh berikut.


  5. Klik () dan tadah! Gambar yang jelas akan muncul.


  6. Seterusnya, share gambar tersebut dalam format PDF atau JPG.
  7. Anda boleh share ke mana-mana tempat untuk digunakan. Anda pun boleh transfer gambar tersebut ke komputer menggunakan USB.  Cara ini memang mudah, senang dan cepat. Selamat mencuba!

  PENGURUSAN MESYUARAT PANITIA DAN PENULISAN MINIT MESYUARAT MENGIKUT PEKELILING

  Dari semasa ke semasa, Kerajaan mewujudkan jawatankuasa-jawatankuasa untuk melaksanakan berbagai tanggungjawab. Secara umumnya, jawatankuasa-jawatankuasa ini memainkan peranan untuk merancang pelaksanaan sesuatu dasar dan program Kerajaan, memperolehi nasihat dari pihak-pihak yang mempunyai kepakaran dan pengalaman dalam perkara tertentu, menyelaras dan menyatukan usaha-usaha pelaksanaan sesuatu program supaya tindakan- tindakan yang dilakukan oleh semua agensi Kerajaan yang terlibat bersepadu dan harmoni, dan menyelesaikan masalah-masalah yang timbul dalam melaksanakan sesuatu keputusan jawatankuasa.

  Jawatankuasa-jawatankuasa mengadakan mesyuarat dari semasa ke semasa. Mesyuarat yang diadakan hendaklah mempunyai tujuan tertentu. Agenda dan jadual mesyuarat hendaklah dirancang dengan teliti untuk menentukan ianya dijalankan dengan cekap dan berkesan. Mesyuarat yang dirancang dan diuruskan dengan baik akan menggalakkan ahli-ahli memberi sumbangan berkesan dalam mesyuarat.


  Sebuah urusetia akan dilantik untuk membantu keberkesanan fungsi sesebuah jawatankuasa. Urusetia ini akan menjalankan tugas-tugas seperti merancang dan mengatur mesyuarat, menghantar surat jemputan mesyuarat dan menyediakan minit mesyuarat. Di samping itu, urusetia juga bertanggungjawab mewujudkan satu sistem pengesanan bagi menentukan follow-up dan follow-through ke atas keputusan-keputusan jawatankuasa. 


  Di sini kami sertakan beberapa dokumen penting yang boleh menjadi rujukan untuk pengurusan mesyuarat di sekolah masing-masing:

  Muat turun:

  Pengurusan Mesyuarat
  Lampiran
  Rujukan Pekeliling