Khamis, 30 Mac 2017

DOWNLOAD | KUIZ ASAS MATEMATIK KSSR UPSR


download : Kuiz Asas Matematik KSSR UPSR

DOWNLOAD | TEMPLATE RINGKAS ANALISIS ITEM SOALAN UJIAN DAN PEPERIKSAAN

perkongian Herryan Syah

"Sebenarnya apa kelemahan dan kekuatan murid saya eh?. Rasanya semua tajuk pun tak menguasai. Kalau nak perbaiki pun, nak mula dari mana?Apa yang perlu diberi perhatian. Macam semua tajuk je kena ajar semula."

Inilah senario biasa cikgu-cikgu bilamana peperiksaan dah habis, paper dah siap tanda. What's next? and yes WHAT's NEXT???💆

Itulah sebabnya guru-guru digalakkan (malah HARUS) buat analisis item.Analisis item ini dapat membantu guru dari segi:
✅Mengenalpasti tajuk-tajuk/soalan-soalan yang masih belum murid kuasai.
✅Mengetahui tahap penguasaan murid terhadap satu-satu topik.
✅Melihat kelemahan dan kekurangan soalan yang tidak dijawab dengan betul. Adakah soalan itu mengelirukan, sukar difahami.
✅Membina langkah-langkah intervensi untuk penambahbaikan PdPC serta pembinaan item soalan.





Bagaimana nak buat?
Senang je.
Guru sebutkan no soalan, nanti murid angkat tangan bagi sesiapa yang salah untuk soalan tu. Lepas tu kira. 13 ke, 18 ke, 25 ke..and so on
.

Intervensi
1. Setelah mengenalpasti tajuk-tajuk yang belum dikuasai murid, daripada itulah guru-guru tahu nak buat latih tubi bab mana, topik mana, dan soalan bentuk yang macam mana. Barulah intervensi itu khusus dan tembak tepat ke sasarannya. Tidaklah asyik latih tubi set penuh copy dari mana-mana sampai lebam. Tajuk lemah tidak juga diberi penekanan.

2. Strategi PdPC dapat dibina. Bukan untuk menjawab soalan sahaja tapi bagaimana input dan aktiviti dalam PdPC itu hendak disampaikan. Jika murid lemah penggunaan Simple Past Tense, mungkin sebelum ini ajar dengan menghafal senarai Simpe Past Tense yang sangat membosankan. Lepas ini mungkin guna kaedah TARSIA pulak. Ataupun LOOP ke?. Cuba cara dan pendekatan lain pulak. Motivasi juga boleh dibina dengan kuiz KAHOOT!

"Ok-ok dah faham dah tapi macam mana rupa borang analisis ini. Tak pernah nampak pun!"

Actually, tiada format khusus, Boleh bina sendiri tapi kalau tiada idea, di sini saya kongsikan  
BORANG ANALISIS ITEM 

Rabu, 29 Mac 2017

DOWNLOAD | WORD BY WORD PICTURE DICTIONARY


This book presents more than 4,000 vocabulary words through vibrant illustrations and simple accessible lesson pages that are design for clarity and ease-of-use with learners at all levels.

The goals is to help students practice English used in everyday life, in the community, in school, at work and in international travel.

download : Download Word By Word Picture Dictionary

DOWNLOAD | 101 ENGLISH GRAMMAR WORKSHEET


The LSL Education Network offers this Grammar Workbook as a brand-able product to learning institutions. For a licensing fee, this book can be edited to contain your language school, learning institution or company.


Download 

Selasa, 28 Mac 2017

MODUL SAINS UPSR 2017 | CAPAI 'A'

Sesuai sebagai bahan ulangkaji sains upsr khasnya murid tahun 6.

untuk download : klik [ sini ]

MODUL BUDAK CERDAS | MODUL KVKVK | BUKU AKTIVITI PRASEKOLAH DAN LINUS


Image may contain: text

Modul ini merupakan modul 80 muka surat aktiviti kvkvk untuk murid prasekolah dan juga murid linus sekolah rendah terutamanya murid linus tegar bahasa melayu.

Modul ini merupakan modul berbayar RM 10.. Namun anda boleh mendapatkan ianya secara PERCUMA dengan klik [ sini ] 

MODUL BACAAN | BEGINILAH CARANYA SAYANG | BUKU 1


Modul ini dalam bentuk powerpoint dimana ianya mengandungi 80 slaid bacaan mudah sesuai untuk murid prasekolah dan murid linus tegar..

anda boleh download dengan klik [ di SINI ]

MODUL BACAAN | JOM BACA | BACAAN PRASEKOLAH DAN TAHUN 1 | SIRI 2


Modul ini boleh dijadikan modul bacaan murid prasekolah , murid linus dan juga bacaan awal murid tahun 1

anda boleh download dengan klik [ muat turun ]

Sabtu, 25 Mac 2017

DOWNLOAD | KAD BACAAN DOA QUNUT BESERTA MAKNA


PERKONGSIAN CIKGU NADZ - terima kasih atas perkongsian menarik ini :)

DOWNLOAD [ SINI ]

MODUL ULANGKAJI DAN LATIH TUBI TOPIKAL MATEMATIK UPSR


DOWNLOAD [ SINI ]


DOWNLOAD [ KLIK PADA GAMBAR ]



DOWNLOAD [ KLIK PADA GAMBAR ]

KOLEKSI BANK SOALAN 5 MARKAH | SAINS UPSR KERTAS 2



DOWNLOAD [ BANK SOALAN SAINS 5 MARKAH ]

DOWNLOAD [ BANK SOALAN SAINS 4 MARKAH ]

Khamis, 23 Mac 2017

KOLEKSI BANK SOALAN 4 MARKAH | SAINS UPSR KERTAS 2


Penundaan Tarikh Permohonan Kemasukan Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan PISMP

Penundaan Tarikh Permohonan Kemasukan Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan (PISMP) Tahun 2017 
Institut Pendidikan Guru, Kementerian Pendidikan Malaysia Secara Atas Talian
Untuk perhatian para lepasan SPM dan SPTM...Info penting....
Seperti yang telah disiarkan di akbar tempatan pada 12 Mac 2017, permohonan kemasukan ke Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan (PISMP) Ambilan 2017 Institut Pendidikan Guru, Kementerian Pendidikan Malaysia Secara Atas Talian adalah pada 20 Mac 2017. Permohanan kemasukan ke program tersebut telah ditunda kepada  23 Mac  2017 (2.00 Petang) hingga 30 Mac 2017 (11.59 Malam).
Permohonan boleh dilakukan pada tarikh tersebut di URL http://pismp.moe.gov.my

DOWNLOAD | GRAMMAR PRACTICE BOOK GRADE 1-6

English grammar amat penting sama ada dalam pemahaman dan penulisan Bahasa Inggeris... justeru, untuk mendapatkan markah yang tinggi dalam kedua-dua kertas , penguasaan English grammar amat penting...
Para guru dan ibu bapa boleh download di sini...

LATIHAN PRA PENULISAN BAHASA INGGERIS UPSR

Kertas Penulisan Bahasa Inggeris menjadi antara killer bagi result sekolah dan murid. Ini disebabkan kebanyakan murid masih belum menguasai teknik membina ayat Bahasa Inggeris...
Untuk menangani masalah ini, Cikgu Cynthia James dari SK Kunak 2 telah menyediakan panduan dan latihan pra pen ulisan kertas Bahasa Inggeris UPSR Latihan Pra Penulisan kertas Bahasa Inggeris terdapat 100 muka surat dan diaturkan daripada perkara asas sehingga kepada asas menulis..
 Bagi guru yang berminat,boleh dapatkan do sini...

Rabu, 22 Mac 2017

DOWNLOAD DAM VERSI EJEN ALI | PDPC SAINS TAHUN 5



hasil ciptaan Cikgu Halina..Sangat Menarik..sesuai untuk murid tahun 5 bagi matapelajaran Sains
terima kasih cikgu atas ciptaan dam menarik ini. semoga dikurniakan kesihatan dan dipermudahkan urusan dunia akhirat

Satu lagi bahan yang boleh digunakan untuk mewarnai PdPc sains cikgu2 diluar sana....
Didik hibur PA21-----》Game

》Dam tu print jek saiz A4 lepas tu laminate supaya tahan lama...
》》 Print ikutlah jumlah kumpulan dalam kelas cikgu2..jangan print ikut jumlah murid...dah kalau semua dapat sorang satu...nak main dam mcm mana??😄😄

》》》Kad2 jawapan tu...print 1 kertas A4 jugak...tapi jangan print satu2...printlah 6 kad tu dalam 1 kertas A4...jimat dan praktikal..sebab taklah besar2 sangat..lepas tu laminate jugak..biar tahan lama...boleh guna bertahun2...buat BBM biar yang tahan dan praktikal....haaa itu nasihat hakak...😜

》》》》Siap laminate...tebuk lubang di setiap penjuru kad dan juga dam tadi...then..letakkan ring...biar senang nak simpan...satu set dengan kad jawapan....kerja biar bersungguh...hahha...membebel lagi!!!

》》》》》Dah siap laminate...boleh lah digunakan....main macam dam biasa..lempar dadu..

》》》》》》Bleh main dalam kumpulan berlima..4 orang main..1 orang jadi tukang jaga jawapan...kalau kawan salah jawapan...jangan bagi jawapan yang betul..nnt tak adil bagi murid lain yang belum terkena pada petak soalan tersebut...

》》》》》》》Nanti tukar2lah murid yang tukang pegang jawapan tu...biar semua rasa..
》Siapa yang menang bleh jumpa Cikgu Halina kat petak 49 dan 50 tu yea...hihihi..nama tu harap2 janganlah ditutup...sbb tulah nama orang yang tukang perah otak buat dam ni..doakan dia sihat..cantik...dan dipermudahkan segala urusan yea😍

Buah cempedak di luar pagar
Ambil galah tolong jolokkan
Saya budak baru belajar
Kalau salah tolong tunjukkan

download [ dam ]

PANDUAN PEMBINAAN SOALAN KBAT | TAKSONOMI BLOOM

Dalam penghasilan soalan peperiksaan bagi tujuan akademik, pihak kementerian bersama guru-guru pakar akan membentuk dan membina soalan berasaskan satu penanda aras atau kayu ukur sebelum soalan dibuat. 


DOWNLOAD KAMUS ISTILAH SAINS

Himpunan perkataan dan istilah sains beserta definisinya. Perkataan yang dipelajari oleh murid pada peringkat sekolah rendah.

KAMUS ISTILAH SAINS SEKOLAH RENDAH - TAHAP 2

Ahad, 19 Mac 2017

KOLEKSI SOALAN BERFOKUS UPSR | SAINS MODUL 1 | MENGAWAL PEMBOLEHUBAH

Untuk latihan para murid tahap 2, iaitu murid tahun empat hingga tahun enam....semoga dapat membantu murid-murid dalam menguasai soalan kemahiran sains...
Sesiapa yang berminat boleh dapatkan soalan di sini...
Download:

KOLEKSI GARIS PANDUAN DAN DASAR KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA [ KPM ]

Di sini admin kongsikan koleksi garis panduan KPM terkini yang dapat membantu para guru dan ibu bapa mengetahui perkembangan dan dasar program KPM yang terkini...
sebagai pelaksana dasar dan program KPM, para guru kenalah tahu semua ini....
Para guru boleh download bahan di sini, harap dapat membantu semua...
Download:

LATIH TUBI BAHASA INGGERIS TAHUN 1 | LATIHAN CUTI SEKOLAH


Latihan untuk murid di sekolah...English Year 1 Exercise for Year 1 pupils... sesiapa yang berminat boleh klik link dibawah


Sabtu, 18 Mac 2017

PANDUAN MUDAH PENGIRAAN BILANGAN PERKATAAN DALAM KARANGAN

KAEDAH PENGIRAAN BIL. PATAH PERKATAAN..
Bilangan patah perkataan merupakan salah satu elemen dalam penulisan karangan khususnya dalam soalan penulisan yang mengehadkan bilangan patah perkataan seperti soalan ulasan (UPSR) dan rumusan (PT3&SPM)...
Namun masih terdapat ramai pelajar tidak tahu cara untuk mengira bilangan patah perkataan. Untuk menghasilkan ulasan dan rumusan yang berkesan, pelajar kenalah tahu kaedah pengiraan bilangan patah perkataan supaya tidak dipotong markah apabila melebihi bilangan patah perkataan dalam penulisan...
Diharapkan perkongsian di bawah ini membantu para guru dan murid semua...

Panduan Mudah Bina Kuiz Frog Vle

Panduan Mudah Bina Kuiz Frog Vle
Kepada yang sudah lama tidak hidupkan frognya bolehlah buat kuiz frog untuk anak murid, latihan untuk mereka buat masa cuti sekolah ini.

Jumaat, 17 Mac 2017

DOWNLOAD | 12 PHONIC BOOK - DORA THE EXPLORER

12 Phonic books by famous cartoon character Dora Explorer to be downloaded. Easy to use, big letters, with guided phonic rules.

Download it all in PDF:

1. A Great Day for Soccer_Dora the Explorer_Book 1 
2. Dance with Dora_Dora the Explorer_Book 2 
3. Super Spies_Dora the Explorer_Book 3 
4. Zoom to the Moon_Dora the Explorer_Book 4 
5. Through the Woods_Dora the Explorer_Book 5 
6. Baby Bird Rescue_Dora the Explorer_Book 6 
7. Stuck Truck_Dora the Explorer_Book 7 
8. I love a Parade!_Dora the Explorer_Book 8 
9. A Walk to Play Park_Dora the Explorer_Book 9 
10. The Circus Comes to Town_Dora the Explorer_Book 10 
11. he Windy Day_dora the Explorer_Book 11 
12. Sail Way_Dora the Explorer_Book 12 

KOLEKSI NILAI MURNI VERSI BAHASA MELAYU | HIASAN KELAS


DOWLOAD BAHAN DIATAS DENGAN KLIK LINK DIBAWAH
klik [ sini ]



lebih bahan di Page FB Koleksi BBM

KOLEKSI NILAI MURNI BAHASA MELAYU | HIASAN KELAS


sesuai dijadikan sebagai hiasan kelas dan bacaan murid di dalam kelas..

Anda mahu bahan di atas ??

[ klik sini ]

like page @Koleksibbm di FB

KOLEKSI NILAI MURNI VERSI BAHASA INGGERIS | HIASAN KELAS

sesuai dijadikan sebagai hiasan kelas dan bacaan murid di dalam kelas..

Anda mahu bahan di atas ??


lebih bahan di Page FB Koleksi BBM


Khamis, 16 Mac 2017

Koleksi Latihan Cuti Sekolah Mac 2017 Bahasa Inggeris | Tahun 2


download

Koleksi Latihan Cuti Sekolah Mac 2017 Bahasa Inggeris | Tahun 1


download :

Selasa, 14 Mac 2017

Koleksi Latihan Cuti Sekolah Mac 2017 Matematik | Tahun 1 - 6







Koleksi Latihan Cuti Sekolah Mac 2017 Matematik Tahun 6


Koleksi Latihan Cuti Sekolah Mac 2017 Matematik Tahun 5


Koleksi Latihan Cuti Sekolah Mac 2017 Matematik Tahun 4


Koleksi Latihan Cuti Sekolah Mac 2017 Matematik Tahun 3



Koleksi Latihan Cuti Sekolah Mac 2017 Matematik Tahun 2


Koleksi Latihan Cuti Sekolah Mac 2017 Matematik Tahun 1