Sabtu, 15 April 2017

PEDAGOGI PEMBELAJARAN ABAD KE 21 - TALKING CHIPS

Bagaimana kaedah ini dapat melibatkan SETIAP murid? 
Mudah saja!
Kebiasaannya guru-guru memilih untuk menggunakan penutup botol sebagai talking chips. Setiap murid diberikan 2 atau 3 talking chips (bergantung kepada kesesuaian aktiviti).

Antara contoh bagaimana Talking Chips boleh digunakan:

CONTOH 1:
Setiap kali guru menyoal, murid akan memberikan jawapan. 
Apabila jawapan telah diberikan, talking chips diserahkan kepada guru atau diletakkan di tengah-tengah meja kumpulan. 

Murid-murid yang advanced selalunya akan mencuba untuk menjawab semua soalan. Betul tak? Jadi, dengan adanya talking chips, setiap murid mempunyai 2 atau 3 peluang sahaja. SIAPA DAH HABIS TALKING CHIPS TAK DIBENARKAN BERCAKAP. Equal participation.
Jika sehingga akhir pembelajaran, masih ada lagi murid yang mempunyai talking chips, ini bermakna guru perlu memberi dorongan atau memberikan satu soalan bagi menilai kefahaman murid tersebut. sehingga murid berjaya menghabiskan semua talking chips.

CONTOH 2:
Guru mengarahkan murid untuk memberi pendapat dalam perbincangan kumpulan, Setiap kali murid memberi satu cadangan, talking chips diletakkan di tengah-tengah meja.

Talking Chips menggalakkan mereka mengeluarkan idea secara lisan. Mereka jadi lebih yakin untuk memberi pendapat dan akan membimbing rakan-rakan yang masih ada talking chips.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan